Az vagy, amit megeszel!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara több megyét érintő iskolai tájékoztató fórumsorozatot indított, amelynek keretében a megyei jogú városok egy-egy általános- és középiskolájának diákjai hallhatnak előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről, a tudatos vásárlásra fókuszálva. A rendezvényeken kiemelt szerepet kap az egészségtudatos táplálkozás, illetve a zöldség- és gyümölcsfogyasztás.

– Nagyon gazdagok vagyunk helyi termékekben – mondja Vendégh Edit Tolna megyei igazgató – gondolok itt például a szántóföldi növénytermesztésre, a gyümölcs-és zöldségágazatra.

A tudatos vásárlókká való tanítást nem lehet elég korán elkezdeni, ezért is hasznos ezen rendezvények sora. A programon a helyi termékek mellett többek között tamási járásból érkezett kóstolni való. Méz, dió, alma, zöldség, aszalt gyümölcs is volt az asztalon.


– Nem vagyunk növénytermesztő megye – hangsúlyozta Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője, Zala megyei elnök – nálunk a legeltetéses állattenyésztés virágzik, kiváló alma, szilva, körte és szőlő ültetvényeink vannak. Nagyon sok helyi piac létesült az utóbbi években Zalában.

Talán ez a jövő kulcsa.