Az Év vadvirága 2016-ban a mocsári kockásliliom

Az Év vadvirága 2016-ban: a mocsári kockásliliom lett, miután lezárult a szavazás a 2016-os Év vadvirága ügyében. Összesen minden korábbi évnél több 1260 szavazat érkezett. A négy jelölt közül a mocsári kockásliliom (Fritillaria meleaagris) kapta a legtöbb (503) szavazatot (40%).  A második helyen végzett a nagyezerjófű (Dictamnus albus, 289 szavazat, 23%), harmadik lett a turbánliliom (Lilium martagon, 259 szavazat, 21%) és negyedik a medvehagyma (Allium ursinum, 209 szavazat, 17%)- közölte az eredményt a molnar-v-attila.blogspot.hu.

Mocsári kockásliliom Fritillaria meleagris
Magyarországon védett, eszmei érték: 50 000 Ft
Rendszertani besorolás Ország: Növények (Plantae) Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta) Osztály: Egyszikűek (Liliopsida) Rend: Liliomvirágúak (Liliales) Család: Liliomfélék (Liliaceae) Alcsalád: Lilioideae Nemzetség: Kockásliliom (Fritillaria) Faj: F. meleagris Tudományos név Fritillaria meleagris L.

Hol, hogyan és miért védik a kockásliliomot?

A kockásliliom nem csak Magyarország védett növénye; Európában észak felé egészen Norvégiáig, kelet felé pedig a Kaukázus hegyláncáig terjedt el. IUCN Vöröslista kategóriái szerint a kockásliliom sebezhető (Vulnerable) státuszban van Romániában és Ukrajnában, veszélyeztetett (Endangered) Magyarországon és Svájcban, kritikusan veszélyeztetett (Critically Endangered) Szlovákiában, kihaltnak tekintett (Extinct) Csehországban és Belgiumban.

forrás: mmetapio.hu (fotó: internet)